HONDA TECHNOLOGY
VEELVOORKOMENDE STORINGEN
In Honda Technology geeft Tamara Oome van Oome Boten en Motoren in Drimmelen tips voor de gebruikers van Honda buitenboordmotoren. Tamara staat bekend als een van de beste onderhoudsmonteurs van het land. Dit keer behandelt ze twee veelvoorkomende storingen: problemen met de koeling en de motor die niet wil starten.
Checklist bij niet starten:
- Dodemanskoord goed vast?
- Brandstofkraan open en tankslang vast?
- Gashendel in VRIJ?
Volgorde starten:
- Drie keer gewoon, daarna
- Drie keer met choke, daarna
- Drie keer vol gas.

Een goed werkende en prefect afgestelde motor hoort binnen drie keer starten aan te slaan. Start ‘ie niet, controleer dan altijd drie zaken die het starten kunnen belemmeren. Check eerst of het dodemanskoord goed is gemonteerd. Als deze niet goed vast zit, kun je hoog en laag springen, maar dan zal de motor nooit starten. Verder moet je even checken of de brandstofkraan open staat en of de brandstofslang goed is aangesloten. Het derde waar je op moet letten voor het starten is of de gashendel in zijn vrij staat. Alle buitenboordmotoren zijn beveiligd tegen starten als de motor in zijn werk staat, dus ook hier geldt dat ie never nooit niet zal aanslaan als de hendel niet in zijn vrij staat.
Benzinekwaliteit
Veel startproblemen ontstaan tegenwoordig door de kwaliteit van de benzine. Deze bevat bio-ethanol en die toevoeging zorgt ervoor dat de brandstof sneller veroudert. Euro 95 wordt aangeduid als E10 en daarmee wordt bedoeld dat 10% bio-ethanol is toegevoegd. Je hebt ook premiumbenzine met minder ethanol, dat is de duurdere E5. Maar deze trekt minder water aan en je hebt door een iets hogere energiewaarde een wat grotere actieradius. Wij adviseren in de watersport altijd het gebruik van E5 benzine. Benzine kun je maar drie tot zes maanden bewaren. Ook kan benzine met ethanol meer vocht gaan bevatten. Water en ethanol maken samen een zuur dat de brandstof, de slangen, de carburateur en de brandstofpomp aan kan tasten. Het zorgt ook voor aanslag in de carburateur. Als we dat tegenkomen, maken we de carburateur schoon door deze in een zuurbad te stoppen. Na de behandeling spuiten we de carburateur droog met de luchtslang.
Verzopen
Als de motor na drie keer starten niet aanslaat, wacht dan geduldig even een paar minuten. In die tijd kan de brandstof naar de brandstofpomp en de carburateur stromen. Als de motor dan nog niet aanslaat, kun je proberen drie keer te starten met choke. Als dit ook niet werkt, is de motor waarschijnlijk verzopen. Dan staan de cilinders vol brandstof. Als je de motor volgas zet, krijgt deze een zo arm mogelijk mengsel. Probeer dan dus drie keer te starten, maar dan met het gas helemaal open. De kans is groot dat je motor dan wel start. Zo niet, dan moet je toch de monteur erbij roepen. Die kan controleren of het brandstofsysteem en de ontsteking wel goed werken.


Koelwaterstraal
Als de motor loopt, moet je altijd even checken of deze wel een koelwaterstraal produceert. Koeling is super belangrijk voor de motor. Geen koelstraal is geen koeling en daar gaat je motor heel snel stuk van. Zie je geen straaltje uit de motor komen, dan is er wellicht wat mis met de aanzuiging van koelwater. Het eerste wat je dan checkt is of de aanzuigopening onder water niet is verstopt. Zet dan de motor uit en kantel deze omhoog om de aanzuiging te controleren, maar pas goed op voor de scherpe randen van de propeller. Haal het rond de staartstuk zittend wier, schelpjes en vuil weg om de koelopening vrij te maken.
Impeller
Daarna kun je de motor weer starten en kijken of de koelstraal terug is. Zo niet, dan kun je, terwijl de motor draait, heel voorzichtig met een ijzerdraadje in het uitstroomgaatje van de controlestraal prikken. Als dit niet werkt, kun je het beste met de motor langs de dealer om het koelsysteem te laten controleren. Het kan dan zijn dat de impeller van de waterpomp stuk is of dat de pakking van het pompdeksel moet worden vervangen. Wij adviseren overigens bezitters van een buitenboordmotor om het staartstuk van de motor na het varen altijd uit het water te tilten. Dat voorkomt aangroei en het verstoppen van de koelwater aanzuiging. En natuurlijk wens ik iedereen weer een goeie vaart!
Alle belangrijke informatie over het onderhoud van de motor vind je in de handleiding van jouw Honda buitenboordmotor. Mocht je de handleiding niet hebben, dan kun je deze hier downloaden op . Voor het vinden van de juiste handleiding heb je het model- en typenummer van de motor nodig.